Tillbaka till info om utställningen "Skogsbruk" Denna sida är ej offentlig.
Enbart för VG-arbetsstipendiums jury
(pga videolänk längre ned).


Om arbetet med en kortfilm om skogens processer och naturnära skogsbruk (som beräknas vara klar i slutet av 2021 eller början av 2022):

  Projektet är ett samarbete mellan filmaren Ambjörn Göransson och konstnären Ilona Huss Walin. Vi vill närma oss skogens processer, och naturnära skogsbruk. Vi intresserar oss för hur vi kan göra “rättvisa” bilder av skogen och människans roll i den. Vi har gjort ett videoverk tillsammans om detta. Som en fortsättning på samarbetet vill vi utveckla en kortfilm där vi kombinerar manus och redigeringsarbete med praktiskt filmarbete och experiment.
  Vi gör bilder där människan har en perifer roll. Att vi i vår film vill försöka gestalta människan som en del av naturen snarare än ett överordnat subjekt innebär också ett performativt arbete där det performativa och kamera-arbetet påverkar varandra växelvis. Vi spelar in samtal med skogsingenjör Martin Jentzen som jobbar med naturnära skogsbruk, för att ge viktig information som blir nycklar till att läsa av processerna som pågår i skogen och möjliggör ett seende av vad som är borttaget i trädplanteringarna som dominerar landskapet. 
  Vi vill visa skillnader och processer i olika typer av skogar. Vi försöker bland annat skildra hur en spontan naturskog som fått växa och utvecklas fritt ser ut, den rumsliga variationen och den mosaik av växtmiljöer som uppstår. För att sätta det i perspektiv, vill vi även skildra skogsodlingar (monokulturer som idag dominerar landskapet). Men även skogar som varit en odlad skog men sedan låtits vara, så att de spontana processerna getts möjlighet att utveckla skogen till att på sikt bli en naturskog. Vi har hittills arbetat med långa tagningar, både stilla och rörliga. 
  Den odlade skogen har i mångas ögon blivit bilden av skog. Vi vill ifrågasätta människans idé om sig själv som smartare än skogens egna, mångtusenåriga processer. Eftersom vi kan se att det förhållningssättet leder till likriktning och reducering av livsmiljöer i landskapet omkring oss. Resurserna från skogen blir allt mer eftertraktade, när fossila energikällor blir mer och mer ifrågasatta. Klimatnyttan vid minskad avverkning är samtidigt enorm. Klimateffekten av ett års skogsavverkning i Sverige är dubbelt så stor som alla andra koldioxidutsläpp tillsammans (när den uteblivna förmågan att ta upp koldioxid räknas in). Vi vill ge nycklar för att kunna se vad som pågår i skogen, till exempel vad som är en spontan skog och vad som är en odlad skog. Genom ett sådant seende vill vi väcka opinion för ett skogsbruk och förhållningsätt där skogens egna spontana processer accepteras och får möjlighet att utvecklas. 
  Eftersom vi är så vana vid en mänsklig huvudperson blir det en utmaning att på ett tydligt sätt porträttera själva skogen, processerna och relationerna där, istället för att fokusera på en människa, eller projicera mänskliga beteenden på djur och växter. 
  Vi vill fördjupa gestaltningen där människan syns litegrann, halvt dold i skogen, vissa irriterar sig på den halvt dolda personen som de hela tiden tittar efter, och börjar söka med blicken. Det gör att det inte längre bara är en bild av skogen så som vi är vana att se den. Vi vill arbeta med det performativa och lekfulla, som kanske befinner sig inom denna minimalistiska anda, men kan hjälpa oss att hitta den nagelbitande poesin. 
  Vi kommer ge filmen större visuell dynamik genom att arbeta med åkningar där vi kommer riktigt nära organismerna i skogen och även får en inblick i vad som pågår i marken. Vi vill även skildra avverkning (som görs inom det mer naturnära skogsbruket). Vi vill lyfta fram de långa tidsperspektiven som finns i skogens utveckling och göra dem begripliga.
Vi kommer lägga stort fokus på berättandet i ljudet. Dels hur vi ljudmässigt gestaltar de olika miljöerna i skogen, där vi vill medvetandegöra den mänskliga närvaron, genom steg från den som håller i kameran, men även andra djur och ljud som vi inte vet är människa eller djur. Och ljuden från längre håll, så som vägar och industrier med mera. Informationen från Martin Jentzen blir också till poesi eftersom hans sätt att prata om skogsbruk och skogliga processer samtidigt är en reflektion över språkets och ordens definierande innebörd.
  Vi vill experimentera med hur verbala reflektioner, förhållningssätt och information framförs och hur det urvalet fungerar. Kanske är det flera röster eller en skådespelare vi hör. Vi vill också göra försök med att använda musik.

Kort teaser